Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?
CV’nin amacı: İş görüşmesi alabilmek için işverene kendimiz hakkında kısa ve öz ön bilgi verebilmek.
CV Hazırlamada önemli ipuçları:
*Staj deneyimlerinizi anlatırken kazandığınız becerileri, uygulamaya koyduğunuz karar verme yetilerini, elde ettiğiniz ve kaydettiğiniz gelişmeleri aktarın
*Becerilerinizi anlatırken başka iş ve meslekler için de geçerliliğine dikkat edin
*CV’nizin formatının hedef işverenle uygunluğuna dikkat edin. Eğer yaratıcı bir alanda iş düşünüyorsanız, daha serbest ve orijinal bir format seçebilirsiniz. Finans ya da pazarlama gibi bir alanı düşünüyorsanız yazma ve “word” kullanma becerilerinizi gösterebileceğiniz ve işveren için nasıl yararlı olacağınızı anlatacağınız bir format daha uygun olur
*CV’nizin her duruma uygun çeşitli versiyonlarını hazırlamak avantajlıdır
*CV’nizi kısa tutmaya çalışın, açık ve anlaşılır bir format seçin, gereksiz bilgileri vermekten kaçının
*CV’nizde referanslarınızı belirtmeyin. Bununla beraber, mülakat sırasında verebileceğiniz referanslar ve ilgili telefon ile adresler konusunda hazırlıklı olun.
Format:
Kağıt Boyutu : A4
Yazı Tipi : Times NewRoman, Arial veya Helvetica
Yazı Büyüklüğü : İsim; 14 (diğer yazılardan daha büyük ve kalın)
Adres ve Telefon; 10 (okunabilir minimum bıyutta)
Başlıklar; 13 (yazıdan biraz daha büyük ve kalın)
Gövde: 11 veya 12 (Kurum şirket isimleri koyu renk)
Satır Aralığı : Tek
Uzunluk : 1-2 sayfa ( mümkünse)
Özel İsimler : Özel isimleri tercüme yapmayın (Le Lycée de Tevfik Fikret, Robert Collegiate, TED vb..), şirket adlarını kayıtlı oldukları şekilde aktarın tercüme etmeyin.
Yazma Stili:
*Bilgiyi direk, kesin ve öz bir şekilde aktarın. Zamanların tutarlılığına ve cümle yapısına dikkat edin.
*Noktalama işaretlerini doğru kullanın.
*Sütunlar yerine periyotlar kullanın
*Jargon kelimelerden, teknik terimlerden ve kısaltmalardan kaçının (sık kullanılanlar ve eğitim derecesi kısaltmaları hariç)
Yazma Süreci:
*Son 4 yıl içerisindeki tüm eğitim, sosyal ve gönüllü deneyimlerinizi düşünün. Her biri hakkındaki her deneyiminizi yazın. Cümlelerinize eklemeler ya da abartmalar katmayın.
*Her deneyiminiz hakkındaki tüm bilgileri (başlık, organizasyon ve aktivitelerin tam ismi, departman, ay/yıl tarihleri ve yer) bir araya toplayın.
*Eğitim, tecrübe ve aktiviteler yoluyla edindiğiniz becerilerinizi belirleyin.
*Kişisel, teknik, iş beceri ve derinliklerinizi düşünün.
*Sadece bir iş tanıtımını yapmaktan öteye gidip sadece size övgü ya da sizin sağlayabileceğiniz katkılardan bahsedin.
*Bütün bu bilgileri alıp çeşitli kategoriler altında derleyin. Örneğin eğitim, iş deneyimleri, staj, beceriler, yarışma sonuçları, projeleri aktiviteler, sosyal aktiviteler, ödüller ve kazanımlar gibi.
*Bu bilgileri okuyucunun vereceği önem ve yaratacağınız etkiye göre öncelik sırasına göre yerleştirin.
*Kategorilerin sıralanmasını kendiniz ile ilgili ön plana çıkarmak istediğiniz bilgilerin ne olduğunu göz önünde bulundurarak belirleyin.
*Bütün bilgileri 1 ya da 2 sayfaya sığacak şekilde düzenleyin.
*Kategoriler, başlıklar ve tarihlerin aynı yerde olduğu ve aynı yazı türü ve büyüklüğüne sahip tutarlı bir format oluşturun
*Aynı formatı her elemente uygulayın, fakat okuyucuya kolaylık sağlayacak ve CV’ye profesyonel bir görünüm kazandıracak bir şekilde her elementi farklı şekilde aktarın.
*Bir stil oluşturmak için Word’u kullanın, italik ve madde işaretleri gibi özelliklerini kullanın; ancak stilin tutarlılığına dikkat edin.
*CV’nizin yanlışsız olmasını sağlayın.
*Yazım ve dilbilgisi yanlışlarını kontrol edin.
*CV’nizi yazım ve dilbilgisi yönünden başka birine daha kontrol ettirin.
*Başlıklar, satır aralığı ve biçimde tutarsızlık varsa düzeltin.
*Virgül, satır başı, periyor ve büyük harf kullanımında tutarlı olmaya dikkat edin.
*Kişisel bilgilerin, özellikle size ulaşılabilmesini sağlayacak telefon numarası ve e-mail adresinin doğruluğundan emin olun.
İş Tanımları:
*Etkili bir iş tarifi yazabilmek için iyi bir CV’nin bulundurması gereken özellikleri bilmek önemlidir. Güçlü bir CV cümlesi iyi bir betimleyici sıfatla başlar eylem fiili ile devam eder.
*Sonuçları belirtin
*Cümleleri olabildiğince kısa tutun
*Geçmişte tamamlanmış deneyimlerden bahsederken geçmiş zaman kullanın.
*İik farklı iş yerindeki deneyimler birbirinin aynıysa sadece en son iş yerindeki iş deneyimlerini tanımlayın, bir önceki işin sadece pozisyon adını yazın
NOT:
*Özgeçmişinizin başına “CV” ya da “Özgeçmiş” gibi başlıklar eklemeyin
*CV’nizi imzalamayın
*CV’nizi fakslarken kapak yazısına, e-mail ile gönderirken mesajın içeriğine CV’nizin staj için mi iş için mi olduğunu, eğer bir ilan üzerine gönderiyorsanız hangi tarihli ilan olduğunu ve varsa ilanın referans (REF) numarasını belirtin. CV’nizi gönderdikten sonra mutlaka telefon ederek ellerine ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin.
*CV eğer iyi yazılmamışsa ve çekici görünmüyorsa ihmal edilebilir. Unutmayın ilk elemelerde 1 CV okumak için ayrılan ortalama süre 10 saniyedir.
*Yazım ve dilbilgisi yanlışları hiçbir şekilde kabul edilemez. Her zaman yazım ve dilbilgisi kurallarını iki kişiye kontrol ettirin.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..